Fietsergernissen

Wat vinden fietsers zelf eigenlijk van het gedrag van fietsers? De gemeente Amsterdam onderzocht het en gooide het rapport daarna onderin een la.15 mei 2015Wat vinden fietsers zelf eigenlijk van het gedrag van fietsers? De gemeente Amsterdam onderzocht het en gooide het rapport daarna onderin een la. Vijf maanden lang e-mailen en bellen kostte het Peter van de Wijngaart van Wij Verdienen Beter om het onderzoek alsnog los te krijgen.

Uit het onderzoek blijkt enerzijds dat maar liefst 82 procent van de fietsers irritaties heeft ten opzichte van andere fietsers. Anderzijds geeft maar liefst 64 procent aan zelf gedrag te vertonen wat een ander als ergerlijk zouden kunnen bestempelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om door rood rijden, whatsappen op de fiets en over de stoep rijden.

De gemeente Amsterdam concludeerde uit het onderzoek dat er geen draagvlak is voor een gedragsveranderende campagne. Gezien de resultaten van het onderzoek komt de vraag op, wat is dan wel voldoende reden om actie te ondernemen?

Het onderzoek geeft aan dat er in Amsterdam een groot probleem is met het gedrag van fietsers. Gedrag wat niet alleen consequenties heeft voor die fietsers zelf maar ook irritaties en risico's oplevert voor andere weggebruikers.

Fietsergernissen, een onderzoek van O+S (pdf)